Jag Vet Att Vi Klarar Det Tillsammans Om Du Ger Det En Chans
 
 
"Lasse Stefanz med låten Orden Som Min Mor Sa"
 

Jag sitter här en Lördag kväll, ensam och uttråkad och skakis till tusen. Jag har börjat återhämta mig från förkylningen nu och jag kommer nog vara kry innan Måndag men matlusten finns inte. Inte har jag heller så mycket mat i huset så jag får äta varannan dag i nån halv vecka eller så. När jag hittat benen så kommer jag gå införskaffa lite proviant. Jag har tappat ytterligare 4,5kg nu den sista tiden. Hungrig är jag då inte för saknaden efter hjärtat Jenny är så starkt att det är nog det enda hjärnan tänker på just nu.
 
FAST!!!.....
 
Då kommer man in på ämnet mat och Sydafrika och vanor därifrån. Bilderna ovan talar ju sitt klarspråk och inte 17 blir man mindre sugen då inte. Nä det är så här att i bilden överst så är just en sådan där Braiivleis eller BBQ eller grillning som vi Svenskar så fint säger. Ni ser också i bild dom dära körvarna som kallas för Boerewors och i själv glöden inlindat i folie var potatis och bröd (vitlöks för den som ville) Alltså färdig grillades brödet i folie. Nu höll vi till invid stranden när vi grillade just den där omgången men det var och är så många grillningar går till även idag. Den dagen hade vi också släktingar från Sverige på besök och dom tyckte detta var en stor upplevelse. Tusan så gott det var i alla fall.
 
I bild 2 så är det Julaftons middag i huset vi bodde i. Inget ovanligt fenomen i våran familj. Vi var halfway house och vi hade andra svenska missionärer som kom och tillbringa tid med oss och nära vänner. I bild 3 var en sådan där middags, fika bjudning för besökare från andra missionsstationer och andra världsdelar. Det är ju mer eller mindre så livet var i vår familj. Ständigt. Det ledde ju till en massa intressanta möten och lite udda händelser ibland men jag kan inte säga att det inte var läroaktigt i alla fall.
 
I bild 4 ser du majs skörden i en by ute på landsorten där det samlades ihop och sen så gjordes den i ordning och satt i säckar. Delvis så plockades såden av och delvis så sparades hela alltet som det var. I krukan till höger med lock var ett slags öl. Just i det här fallet var det en familjs egen produktion som skulle "rensas."
 
Nu är det här ju länge sen men jag ville visa på att kontrasterna var stora men det gjorde inte oss något i dåtidens apartheid Sydafrika utan vi dela/bjöd med oss av mat och hem och behandlade alla lika. Apartheid i vårat hem existerade inte helt enkelt. Visserligen så var ju skillnaderna många gånger påtagliga och det kunde inte man komma ifrån men behandlar man varandra på rätt sätt så får man den rätta behandlingen och respekten tillbaka. En nyttig läxa för alla och en var! Ha en fortsatt trevlig helg. Jag skriver mer på Måndag då jag ska sammanställa och redigera upp lite mer material.
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

Allt material är min ©opyright om inte annat uttryckligen skrivs och får ej användas i annat syfte utan mitt tillstånd.
Kategorier: Allmänt