Jag Vet Att Vi Klarar Det Tillsammans Om Du Ger Det En Chans
 
 
"Lasse Stefanz med låten Orden Som Min Mor Sa"
 

Jag sitter här en Lördag kväll, ensam och uttråkad och skakis till tusen. Jag har börjat återhämta mig från förkylningen nu och jag kommer nog vara kry innan Måndag men matlusten finns inte. Inte har jag heller så mycket mat i huset så jag får äta varannan dag i nån halv vecka eller så. När jag hittat benen så kommer jag gå införskaffa lite proviant. Jag har tappat ytterligare 4,5kg nu den sista tiden. Hungrig är jag då inte för saknaden efter hjärtat Jenny är så starkt att det är nog det enda hjärnan tänker på just nu.
 
FAST!!!.....
 
Då kommer man in på ämnet mat och Sydafrika och vanor därifrån. Bilderna ovan talar ju sitt klarspråk och inte 17 blir man mindre sugen då inte. Nä det är så här att i bilden överst så är just en sådan där Braiivleis eller BBQ eller grillning som vi Svenskar så fint säger. Ni ser också i bild dom dära körvarna som kallas för Boerewors och i själv glöden inlindat i folie var potatis och bröd (vitlöks för den som ville) Alltså färdig grillades brödet i folie. Nu höll vi till invid stranden när vi grillade just den där omgången men det var och är så många grillningar går till även idag. Den dagen hade vi också släktingar från Sverige på besök och dom tyckte detta var en stor upplevelse. Tusan så gott det var i alla fall.
 
I bild 2 så är det Julaftons middag i huset vi bodde i. Inget ovanligt fenomen i våran familj. Vi var halfway house och vi hade andra svenska missionärer som kom och tillbringa tid med oss och nära vänner. I bild 3 var en sådan där middags, fika bjudning för besökare från andra missionsstationer och andra världsdelar. Det är ju mer eller mindre så livet var i vår familj. Ständigt. Det ledde ju till en massa intressanta möten och lite udda händelser ibland men jag kan inte säga att det inte var läroaktigt i alla fall.
 
I bild 4 ser du majs skörden i en by ute på landsorten där det samlades ihop och sen så gjordes den i ordning och satt i säckar. Delvis så plockades såden av och delvis så sparades hela alltet som det var. I krukan till höger med lock var ett slags öl. Just i det här fallet var det en familjs egen produktion som skulle "rensas."
 
Nu är det här ju länge sen men jag ville visa på att kontrasterna var stora men det gjorde inte oss något i dåtidens apartheid Sydafrika utan vi dela/bjöd med oss av mat och hem och behandlade alla lika. Apartheid i vårat hem existerade inte helt enkelt. Visserligen så var ju skillnaderna många gånger påtagliga och det kunde inte man komma ifrån men behandlar man varandra på rätt sätt så får man den rätta behandlingen och respekten tillbaka. En nyttig läxa för alla och en var! Ha en fortsatt trevlig helg. Jag skriver mer på Måndag då jag ska sammanställa och redigera upp lite mer material.
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

Allt material är min ©opyright om inte annat uttryckligen skrivs och får ej användas i annat syfte utan mitt tillstånd.
Kategorier: Allmänt

En Livstid Av Minnen Och Tankar Som Det Känns
 
"Jeffree Star med låten Prom Night"
 

Ja hej igen. Här är lite mer personliga bilder. Översta var Caroline, en söt, vacker, snäll och rar tjej som jag var tillsammans med i lite drygt ett år av och till och sen Ulrike från Tyskland som var min "dejt" på skolbalen. Båda av vilka skulle väl kallas mina ex. Som Ni ser i bild där jag har kostymen på mig så var jag extremt smal. På den tiden hade jag anorexia och jag vägde inte många kilon kan jag säga.
 
 
Vart vill jag då komma med detta. I översta bilden är Caroline då vi skulle fixa med läxan innan hennes idrott. Hon har som Ni ser på sig skoluniformen som tjejerna hade på den skolan. Kort kort grön kjol och vit skjorta, vita sockar och skorna i bild. Det som var under var också reglerat. Heltrosor vita eller gröna och "täckande" bh var det som gällde. Tanga, thai eller string var strängt förbjudet. Killarna hade inte det lättare kan jag tillägga. Vit eller svart under gällde. Där vi befinner oss är innergården på skolan utanför det som var det klassrum som jag var i.
 
Skolsystemet i Sydafrika var indelat i 4 terminer per år. Man började i Januari och gick till den 6 eller 8 December då det blev 7 veckor sommarlov. Mellan första och andra fick man 4 veckor lov, mellan andra och tredje 14dagar och mellan tredje och fjärde 21dagar. Man slapp aldrig den varmaste delen av året vilket var Januari till April. Vinter terminerna gällde det vara ordentligt klädd för om än det var 8 till 15grader varmt så kändes det som minusgrader då kroppen var inställd på 25 till 38plusgrader nästan 10 månader på året.
 
Betygs systemet där är som det är här i Sverige idag. A till G där A var som mvg+ och f-g var fail. Om man hade G så var det ämnet struket ur slut betyget och motsvara ej fullgjord kurs. Det lyckades jag sätta i historia som jag tyckte var så grymt tråkigt med alla datumar och år att jag sket fullständigt i att plugga det! :-P
 
I nästa så har vi skolbalen. Där var det både dans och mat och ja allt som man kan förvänta sig på en sådan bal. Dress code var som Ni ser i nedersta bild. Det var.....extremt varmt. Om jag inte missminner mig så hade vi närmare 38plusgrader den kvällen och skulle man röka fick man lämna området och åka en bit ifrån skolan. Jag och Ulrike hade ju pappas bil så att det var ju inte nå större problem för oss eller våra kompisar. Det som följde efter skolbalen var ju hotellkrogen och festa loss. Det efterföljande behöver vi inte gå in på. Jag kan bara tillägga att dagen efter var man inte precis i bästa skick inför avslutnings ihop plocket inför skolavslutningen och examen.

Många av dessa har jag fortfarande kontakt med genom internet. Alla vet nog var jag menar. När jag tänker tillbaka på dessa saker så är det lite som ett hjärtknip för man saknar sina närmaste vänner och kompisar som man hade där nere i mörkaste Afrika så att säga. Jag har nu satt ihop och redigerat in en hel drös med bilder från den tiden som man kan berätta om bit för bit.
 
Det övervägs dock lätt av min saknad efter hjärtat Jenny och Plexus. Det är inte många dagar sen men det känns som veckor sen vi träffades. Suck.
 
Nä Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

Allt material är min ©opyright om inte annat uttryckligen skrivs och får ej användas i annat syfte utan mitt tillstånd.
Kategorier: Allmänt

Så Kan Det Vara När Man Älskar Att Se Historia (känsligt material)


<


 
"Tom Inglis med låten Bayete Inkosi"
 
Detta är ett förinställt inlägg pga annat som sker under detta dygn som gör att jag INTE har tid sitta vid datorn och skriva. I alla fall så är bilderna här (dom översta 4) ur filmen Zulu Dawn. I den var jag statist och det ser Ni i bild 2 inringad av en röd ring. Sen om Ni bläddrar ner så ser Ni mig och min syster på inspelningsplatsen vid samma tidpunkt vid den så kallade Cetshwayos Craal som Ni ser i bild 3. Om Ni jämför bild 3 och bild 2 så ser Ni att det är jag.
 
Skådespelaren Peter O'Toole har jag autograf ifrån och har pratat med honom personligen. Berget Ni ser i Nedersta bilden är Isandlhwana och den finns i filmen. Denna film utspelar sig när den Engelska krigsmakten på den tiden slogs mot Zuluerna just vid detta berg och vid Eshiane eller Rorkes Drift. Det var ett stor slag som gick där. I näst sista bilden är det zuluiska tjejer som dansar i deras traditionella dräkter och klädsel. Om Ni ser filmen som finns att se nu på http://www.netflix.com så är denna scen med i filmen. Som Ni ser på mig i bild 3 så hade jag redan då kamera hängandes runt halsen på mig.
 
En av dom roliga sakerna ifrån denna inspelning är att jag har en rödrock,bälten, patronväska, svärdband och hjälm ifrån den. Den är nu nerpackad i nån kartong men den dyker väl upp tids nog. Man ser också en massa gevär i filmen. Endast ett fåtal av dom kunde användas på riktigt med löskrut. Resten av gevären var gjorda av en typ av hårdskumplast som målats i det färger som behövdes. Det lustiga var dock att slog man dom mot något så blev det bara skrot kvar av dom men dom var ju roliga att leka med i alla fall. Spjuten och skiöldarna och klubborna var också till stor del gjorda av detta material. Det var en tanke bakom det också. Dock så finns dom på riktigt.....i stora mängder fast numera är det endast för dekoration och traditionella festligheter. Jag har haft en sådan skiöld med tillbehör som jag kommer lägga upp på bild vid senare tillfälle men det har jag gett bort nu. Man kan inte spara på allt om vi så säger.
 
Peter O'Toole är en av dom största skådespelna genom tiderna. Om man tittar på hans resumé (synopsis eller biografi) på http://www.biography.com/people/peter-otoole-9430474 så får man se att i hans roll lista är bland annat stor filmen Sir Larence of Arabia. I just Zulu Dawn spelade han mot Burt Lancaster som också är en av "dom stora." En man med väldig framförhållning och respekt krävande sådan. "There are no two ways about him" sa en av dom statister som fick agera närmast honom. Om man ser filmen så ser man också att även dom som spelar kan inte låta bli att visa respekten i ansiktet. 
 
Tyvärr har jag väl inte så mycket minne av det hela då det var så vansinnigt mycket intryck att ta in just under den tiden. Denna Craal (inhängnad boning, by) som man ser i filmen är inte bara uppsatt för filmen utan står monument för den tidens Zuluiska historia och det var ju så dom mörkhyade Syd-Afrikanerna på den tiden levde. Många gör ju det fortfarande och många går klädda som tjejerna i bild och på filmen, fast med den skillnaden att den stora majoriteten har ju gått över till västerländsk tradition och klädsel i och med teknikens och förändringarnas framfart. Bayete Inkosi hörs även i filmen fast inte i den version som Tom Inglis har. Det betyder Prisa Konungen.
 
Det var väldigt sällan man hade tråkigt. Det fanns ju alltid något att göra. Om man inte var hemma så var man ute bland kompisarna och var man inte med dom så jobbade jag. Det var ju där min arbetsnarkomani började slå till...
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen
 
.

Allt material är min ©opyright om inte annat uttryckligen skrivs och får ej användas i annat syfte utan mitt tillstånd.
Kategorier: Allmänt

En Tid Av Tankar Och Resor

 
"Zonke med låten Ekhaya"
(R&B Style Musik från Syd-Afrika och heter "Hemma")
 
En av dom sakerna som man inte tänker på när man tänker på Syd-Afrika är vad som finns bakom scenerna. Umgänget folk emellan och det dom äter. Nu är det ju så att det är ett stort land med hur många kulturella skillnader som helst. Om jag skulle sätta ihop en mat kultur blogg för Syd-Afrika med recept så skulle den bloggen omfatta minst 3 till 4 år med flera inlägg varje dag. Det Ni ser i bild hör inte till den kulturen annat än genom ....ja ....Svenskt eller Europeiskt inflytande, men kunde likaväl vara en del av deras matkultur.
 
Jag vet inte hur pass intressant Ni anser att sådant är men när man tänker på deras Braii (grill barbeque) så är den ju omfattande. Allt från ordentliga steaks till boerewors som jag utan att himla om det saknar. Grillspett på gurka, papaya,banan, oxfile eller fläskfile, tanja, lök, potatis och välkryddat dessutom gör att det vattnar i munnen på en. Öl sorterna som då i sin tur serverades till dessa var i flertalet, alltifrån Budweiser till Black Label. Den senare var den jag drack och hade den fylligaste och mest röktek lagrade smaken. Sen då att det var naturlig tillgång till alla dess grönsaks och sallads ingredienser att få gjorde att en sådan blev fulländad in i den minsta detalj. Boereworsen är en kryddig och lättkornig,fyllig korv med smak. Så hade det också en mängd olika torkade kött sorter som man gärna hade med sig som tilltugg lite varstans istället för godis.
 
Hur kunde då en vardag se ut? Ja i våran familj började man dagen vid halv 7, vare sig det var skola eller inte, och frukost serverades med majsgröt, kokta ägg, rostade mackor, skinka eller rökt fläsk,ost samt färsk pressad juice av apelsin eller annan citrus och kaffe eller thé. Nu var ju inte kaffet som vi är van vid här i Sverige. Det var pulver kaffe till 90% då malet kok eller brygg kaffe kostade en vacker slant. Det är ju tvärtom här. Pulver är dyrare. Eftersom far min reste så mycket så var han inte hemma så ofta men mor hon for iväg på deras Vukani och jobbade till sent in på eftermiddagen och kom bara hem för att äta lunch prick 12. Då var maten i regel klar då vi hade en köksa, kokerska, husvärdinna som såg till att det var klart. Denna kunde bestå av soppa med tillbehör och kaffe eller något annat.
 
Lite senare in på tiden vi bodde där ändra vi till enbart fika mitt på dagen och åt en stadig middag med antingen oxkött, fläskkött eller kyckling eller hemmagjorda köttbullar, pannbiff med lök eller köttfärslimpa. Då spaghetti med köttfärs sås av någon anledning räknades till delikatess och speciella tillfällen så blev det på helger. Likaså revbensspjäll. I nästan 100% av fallen var ALLT hemmabakat. Det vill säga bröd, limpa, bullar, kakor, kex och det mesta man kunde hitta på. Mor var den store bakerskan och vi blev som delaktiga i den biten så vi lärde oss. En del av mors recept har jag lärt mig utantill och utvecklat vidare, bland annat tjock pannkakan och makaronipuddingen eller black and white. (Oxfile och fläsk blandad i rödvinssås serverat med sallad spritsad med citron och olivolje blandning samt pepprad. Till det då klyftpotatis förstekt och sen körd i ugnen.)
 
Själv så befann man sig på skolan ibland 6 dagar i veckan om inte man var på stranden eller utebaden (iofs fanns bara utebad där vi bodde) med kompisarna. Rökning,öl och sprit, chips och grilla korv var det vanliga och sen bio på kvällen om inte man var och näckbadade olagligt i stadsutebadet. Som tur var ertappades jag aldrig men togs på bar gärning av pappa och mamma att jag rökte. Många saker som man under senare år tittar tillbaka på var att under stadsåren så var umgänget med mörkhyade på skolan eller ungdomar väldigt spartanskt. Det var när man följde med mor eller far ut på deras uppdrag som man kom i kontakt med dom. Nä nu får det vara bra för detta inlägg.
 
Godnatt och Godmorgon från Bloggen.
 
.

Allt material är min ©opyright om inte annat uttryckligen skrivs och får ej användas i annat syfte utan mitt tillstånd.
Kategorier: Allmänt